Zupa pieczarkowa z łazankami i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki kroimy w półplastry, por w plastry, cebulę w kostkę. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło, podsmażamy pieczarki, por i cebulę. Marchew, pietruszkę i seler ścieramy na tarce. Natkę pietruszki drobno siekamy.
2.Żeberka zagotowujemy w 3 litrach wody. Usuwamy szumowiny, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, gotujemy przez 30 minut. Po tym czasie dodajemy pieczarki i warzywa. Gotujemy kolejną godzinę.
3.Mąkę i śmietanę mieszamy z 1/2 szklanki zimnej wody do dokładnego połączenia składników. Dolewamy chochelkę gorącej zupy, mieszamy i dopiero wtedy wlewamy do garnka. Energicznie mieszając. Zupę doprawiamy do smaku solą i przyprawami. Podajemy z ugotowanym makaronem łazanki, przed podaniem posypujemy starym serem cheddar i dekorujemy świeżą natką pietruszki.
Komentarze