Zupa pieczarkowa z łazankami i serem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 6 osób

Nawet tradycyjna zupa może nie być nudna jeśli podamy ją w odpowiedni sposób:).

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 500g pieczarek
    300g żeberek
    2 marchewki
    1 pietruszka
    1 por
    2 duże cebule
    1/2 selera
    1 pęczek natki pietruszki
    3 liście laurowe
    5 kulek ziela angielskiego
    3 łyżki śmietany
    2 łyżki mąki
    2 łyżki masła
    sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany

    Do podania:
    makaron łazanki
    ser cheddar
    natka pietruszki

Zupa pieczarkowa z łazankami i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki kroimy w półplastry, por w plastry, cebulę w kostkę. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło, podsmażamy pieczarki, por i cebulę. Marchew, pietruszkę i seler ścieramy na tarce. Natkę pietruszki drobno siekamy.
  • 2. Żeberka zagotowujemy w 3 litrach wody. Usuwamy szumowiny, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, gotujemy przez 30 minut. Po tym czasie dodajemy pieczarki i warzywa. Gotujemy kolejną godzinę.
  • 3. Mąkę i śmietanę mieszamy z 1/2 szklanki zimnej wody do dokładnego połączenia składników. Dolewamy chochelkę gorącej zupy, mieszamy i dopiero wtedy wlewamy do garnka. Energicznie mieszając. Zupę doprawiamy do smaku solą i przyprawami. Podajemy z ugotowanym makaronem łazanki, przed podaniem posypujemy starym serem cheddar i dekorujemy świeżą natką pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy