Zupa pieczarkowa grochówka

0 (0 ocen)

Jedna z ulubionych zup mojego męża. Miałam ochotę na krem, ale mąż nie przepada za kremowymi zupami więc szybko zmieniłam plany i zrobiłam pieczarkową grochówkę ;)

Składniki:


  • 150 g wędzonego surowego boczku
    2 liście laurowe
    4 ziela angielskie
    2 marchewki
    1 łodyga selera naciowego
    3 ziemniaki
    250 g grochu łuskanego
    1 cebula
    4 duże pieczarki
    1 łyżka masła
    Sól i pieprz do smaku
    1 duża szczypta gałki muszkatołowej
    0,5 łyżeczki papryki słodkiej
    1 szczypta papryki ostrej

Zupa pieczarkowa grochówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Do garnka wlać wodę, wrzucić boczek, liść i ziele. Gotować

    W tym czasie obrać, umyć i pokroić warzywa: marchew, seler i ziemniaki.

    Wrzucić je do garnka, wsypać przepłukany groch i gotować tak długo, aż warzywa i groch będą miękkie. Boczek wyjąć, przestudzić, pokroić w kostkę i dodać z powrotem do zupy.

    Cebulę obrać, posiekać. Zeszklić na maśle. Dodać pokrojone pieczarki i smażyć, aż odparują. Przełożyć do zupy, doprawić do smaku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy