Jedna z ulubionych zup mojego męża. Miałam ochotę na krem, ale mąż nie przepada za kremowymi zupami więc szybko zmieniłam plany i zrobiłam pieczarkową grochówkę ;)
Składniki:
150 g wędzonego surowego boczku
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
2 marchewki
1 łodyga selera naciowego
3 ziemniaki
250 g grochu łuskanego
1 cebula
4 duże pieczarki
1 łyżka masła
Sól i pieprz do smaku
1 duża szczypta gałki muszkatołowej
0,5 łyżeczki papryki słodkiej
1 szczypta papryki ostrej
Zupa pieczarkowa grochówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Do garnka wlać wodę, wrzucić boczek, liść i ziele. Gotować
W tym czasie obrać, umyć i pokroić warzywa: marchew, seler i ziemniaki.
Wrzucić je do garnka, wsypać przepłukany groch i gotować tak długo, aż warzywa i groch będą miękkie. Boczek wyjąć, przestudzić, pokroić w kostkę i dodać z powrotem do zupy.
Cebulę obrać, posiekać. Zeszklić na maśle. Dodać pokrojone pieczarki i smażyć, aż odparują. Przełożyć do zupy, doprawić do smaku.
Komentarze