Zupa orientalna z kurczakiem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Jest bardzo zrównoważona w smaku, lekko słodko-pikantna. Bez problemu mogą ją jeść osoby, które nie są przyzwyczajone do pikantnych potraw.

  • 30 min

Składniki:

  • 5 *szklanek bulionu drobiowego
    1 mała pierś z kurczaka
    400 ml mleczka kokosowego
    2 pędy trawy cytrynowej
    1 marchew
    2 liście limonki kaffir
    5 pieczarek
    kilka suszonych grzybków shitake lub grzybki mun
    1 papryczka chilli lub łyżeczka pasty sambal oelek
    1 łyżka koncentratu pomidorowego
    1 łyżka tartego imbiru
    1 ząbek czosnku
    1 łyżka cukru
    1-2 łyżki sosu sojowego
    4 łyżki sosu rybnego
    szczypiorek z dymki i kolendra do przybrania
    1 paczka makaronu ryżowego (nitki)

    *1 szklanka = 250 ml

Zupa orientalna z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagotować bulion drobiowy, dodać pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka, pokrojoną w słupki marchew i pieczarki pokrojone w plastry, pokruszone grzybki shitake, gotować aż składniki zmiękną.
    Zmniejszyć grzanie pod garnkiem i dodać liście kaffir, trawę cytrynową, chilli (przekrojoną na pół), koncentrat pomidorowy. Gotować 15 min.
    Gdy składniki zupy są ugotowane, a aromatyczne składniki nadały jej charakteru, czas na doprawienie zupy. Dodać mleko kokosowe, cukier, sos sojowy, sos rybny i utarty imbir oraz delikatnie zmiażdżony czosnek.
    Gotować jeszcze 10 min., wyłączyć grzanie pod garnkiem i pozostawić jeszcze na chwilę pod przykryciem.
    W międzyczasie przełożyć do miski makaron ryżowy i zalać go wrzątkiem, pozostawić kilka minut do zmięknięcia, następnie odcedzić na sicie.

    Zupę podawać z makaronem, udekorowaną szczypiorkiem i kolendrą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy