Zupa orientalna z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zagotować bulion drobiowy, dodać pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka, pokrojoną w słupki marchew i pieczarki pokrojone w plastry, pokruszone grzybki shitake, gotować aż składniki zmiękną.
Zmniejszyć grzanie pod garnkiem i dodać liście kaffir, trawę cytrynową, chilli (przekrojoną na pół), koncentrat pomidorowy. Gotować 15 min.
Gdy składniki zupy są ugotowane, a aromatyczne składniki nadały jej charakteru, czas na doprawienie zupy. Dodać mleko kokosowe, cukier, sos sojowy, sos rybny i utarty imbir oraz delikatnie zmiażdżony czosnek.
Gotować jeszcze 10 min., wyłączyć grzanie pod garnkiem i pozostawić jeszcze na chwilę pod przykryciem.
W międzyczasie przełożyć do miski makaron ryżowy i zalać go wrzątkiem, pozostawić kilka minut do zmięknięcia, następnie odcedzić na sicie.
Zupę podawać z makaronem, udekorowaną szczypiorkiem i kolendrą.
Komentarze