Zupa ogórkowa na żeberkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę pokrój w kostkę,selera,marchewkę i ogórki zetrzyj na tarce o grubych oczkach.Boczek pokrój w kostkę i podsmaż w garnku,dodaj żeberka i dalej smaż około 5 minut.Po tym czasie dodaj cebulę,seler,marchewkę,ziele angielskie i liście laurowe.Smaż dalej i po kolejnych 5 minutach zalej całość bulionem i gotuj na małym ogniu około 40 minut.Na patelni rozgrzej masło,wrzuć starte ogórki,2 łyżki cukru i duś razem przez około 20 minut.Do zupy dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę,a gdy będą miękkie dodaj przesmażone ogórki i gotuj dodatkowe 10 minut.Po tym czasie do zupy wlej śmietanę,dopraw do smaku i wymieszaj.Przed podaniem posyp zupę posiekanym koperkiem.
Komentarze