Zupa ogórkowa na żeberkach

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Żeberka są wspaniałym składnikiem zup, a po zamarynowaniu są także idealne na grilla.Jest to pracochłonne danie,ale bardzo smaczne.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 150 g żeberek
    50 g boczku wędzonego
    4-5 ogórków kiszonych
    1 cebula
    1 mały seler
    1 marchewka
    5-6 ziemniaków
    100 ml śmietany
    2 łyżki masła
    2 łyżki cukru
    kilka ziaren ziela angielskiego
    2-3 liście laurowe
    pęczek koperku
    1 l bulionu
    sól
    pieprz

Zupa ogórkowa na żeberkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę pokrój w kostkę,selera,marchewkę i ogórki zetrzyj na tarce o grubych oczkach.Boczek pokrój w kostkę i podsmaż w garnku,dodaj żeberka i dalej smaż około 5 minut.Po tym czasie dodaj cebulę,seler,marchewkę,ziele angielskie i liście laurowe.Smaż dalej i po kolejnych 5 minutach zalej całość bulionem i gotuj na małym ogniu około 40 minut.Na patelni rozgrzej masło,wrzuć starte ogórki,2 łyżki cukru i duś razem przez około 20 minut.Do zupy dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę,a gdy będą miękkie dodaj przesmażone ogórki i gotuj dodatkowe 10 minut.Po tym czasie do zupy wlej śmietanę,dopraw do smaku i wymieszaj.Przed podaniem posyp zupę posiekanym koperkiem.

Komentarze

Podobne przepisy