Zupa krem z marchewki

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Trudny

Energetyczna zupa w słonecznym kolorze.

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Trudny

Składniki:

  • 5 marchewek,

    pęczek włoszczyzny,

    3 udka z kurczaka (możecie użyć innego mięsa),

    jogurt naturalny (u mnie bez laktozy, może być również śmietana),

    2 ząbki czosnku,

    imbir,

    kurkuma,

    liść laurowy,

    ziele angielskie,

    harissa,

    sól, pieprz.

Zupa krem z marchewki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nastawiamy wywar: mięso + warzywa pokrojone w większe części.

    Dodajemy czosnek, 2 ziela, 3 liście laurowe, sól, pieprz i zalewamy wodą by ledwo przykryć zawartość garnka.

    Gotujemy, aż mięso będzie ładnie odchodzić od kości, a warzywa będą miękkie (ok. 40 minut od zagotowania).

    Wyjmujemy mięso i zawartość garnka blendujemy.

    Dodajemy jogurt/śmietanę podczas blendowania, by ładnie rozprowadzić.

    Doprawiamy sol, pieprzem, imbirem, harissą/papryką, czosnkiem.

    Dodajemy odrobinę kurkumy.

    Mięso – ja zawsze obieram i wrzucam w większych częściach do zupy, by była treściwsza.

Komentarze

Podobne przepisy