Zupa krem z brokułów

0 (0 ocen)

Szybka i zdrowa zupa

Składniki:

  • - 550 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
    -1/2 główki brokuła
    - 4 młode ziemniaki
    - 8 listków świeżej bazylii
    - 2 szalotki
    -1 łyżeczka masła

Zupa krem z brokułów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1n878cb 1. Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w kostkę. Szalotkę kroimy też w drobną kostkę. Brokuła myjemy i oddzielamy różyczki .

    W garnku roztapiamy masło i wrzucamy do niego szalotkę, szklimy ją na złoty kolor. Następnie dorzucamy ziemniaki i zalewamy bulionem. Gotujemy pod przykryciem aż ziemniaki będą na wpół miękkie i wtedy dodajemy różyczki brokuła. Gotujemy na małym ogniu około 10 minut. Sprawdzamy , czy warzywa są odpowiednio miękkie.

    Do ugotowanej zupy dodajemy umyte i osuszone listki bazylii i całość miksujemy blenderem.

Porady

Zupę można podawać z groszkiem ptysiowym lub kleksem śmietany.

Komentarze

Podobne przepisy