Zupa jarzynowo-grysikowa

0 (0 ocen)

Możliwości, jakie niesie ze sobą kasza manna odkryłam dopiero niedawno :) od tego czasu często wykorzystuję ją w przyrządzaniu różnych potraw : ) Zupa jest gęsta i pożywna.

Składniki:

  • 3 marchewki
    1 pietruszka
    1 seler
    Kilka różyczek kalafiora
    1 szklanka kaszy manny
    Sól, pieprz
    4 łyżki posiekanego koperku
    1 łyżka pietruszki
    2 łyżki śmietana
    3 łyżki masła lub margaryny

Zupa jarzynowo-grysikowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Kalafior podzielić na mniejsze części. Wiórki warzywne i kalafior gotować w 2 l osolonej wody.
  • 2. Po około 30 minutach, kaszę mannę zrumienić na 3 łyżkach masła. Gdy uzyska złoty kolor połączyć ją z wywarem warzywnym. Chwilę gotować razem, następnie przyprawić pieprzem, natką pietruszki i koperkiem. Dodać 2 łyżki śmietany, wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Całość gotować jeszcze przez 5 minut na małym ogniu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy