Pyszna drobiowo - pieczarkowa zupa. Z dodatkiem pieczywa zaspokoi nawet wielki głód ;)
30 min
Składniki:
500 g mięsa z piersi kurczaka
150 g włoszczyzny mrożonej (paski lub słupki)
500 g pieczarek
50 g ryżu
100 g serka topionego śmietankowego
1 litr rosołu (może być z kostki)
2 łyżki oleju
sól
pieprz cytrynowy
posiekana zielona pietruszka do posypania
Zupa dla głodomora - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso kurczaka kroimy w niedużą kostkę. W garnku rozgrzewamy olej, wkładamy mięso i podsmażamy. Dodajemy włoszczyznę i dusimy chwilę pod przykryciem, aby się rozmroziła. Dokładamy pieczarki pokrojone w ćwiartki lub w półplasterki i chwilę razem dusimy mieszając.
2.Do garnka wsypujemy ryż i zalewamy całość gorącym rosołem. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu ok. 15 minut. Dodajemy serek topiony, mieszamy, aż serek się rozpuści. Przyprawiamy solę i pieprzem cytrynowym. Zagotowujemy.
3.Zupę podajemy posypaną zieloną pietruszką, ewentualnie z dodatkiem pieczywa.
Porady
Do zupy można dodać nieco więcej ryżu - będzie wówczas bardzo gęsta.
Komentarze