Zupa dla głodomora

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pyszna drobiowo - pieczarkowa zupa. Z dodatkiem pieczywa zaspokoi nawet wielki głód ;)

  • 30 min

Składniki:

  • 500 g mięsa z piersi kurczaka
    150 g włoszczyzny mrożonej (paski lub słupki)
    500 g pieczarek
    50 g ryżu
    100 g serka topionego śmietankowego
    1 litr rosołu (może być z kostki)
    2 łyżki oleju
    sól
    pieprz cytrynowy
    posiekana zielona pietruszka do posypania

Zupa dla głodomora - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso kurczaka kroimy w niedużą kostkę. W garnku rozgrzewamy olej, wkładamy mięso i podsmażamy. Dodajemy włoszczyznę i dusimy chwilę pod przykryciem, aby się rozmroziła. Dokładamy pieczarki pokrojone w ćwiartki lub w półplasterki i chwilę razem dusimy mieszając.
  • 2. Do garnka wsypujemy ryż i zalewamy całość gorącym rosołem. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu ok. 15 minut. Dodajemy serek topiony, mieszamy, aż serek się rozpuści. Przyprawiamy solę i pieprzem cytrynowym. Zagotowujemy.
  • 3. Zupę podajemy posypaną zieloną pietruszką, ewentualnie z dodatkiem pieczywa.

Porady

Do zupy można dodać nieco więcej ryżu - będzie wówczas bardzo gęsta.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy