Zupa curry

0 (0 ocen)

  • 5 min

Zupa curry z kurczakiem i bananem

  • 5 min

Składniki:

  • 1 duża pierś z kurczaka
    1 banan
    4-5 szklanek rosołu drobiowego
    1 limonka
    200 ml mleka kokosowego
    1 trawa cytrynowa
    4-5 cm białej części pora
    1 średnia cebula
    1 średnia marchew
    mix 4-5 sałat
    papier ryżowy
    chili
    curry
    olej
    imbir
    sól

Zupa curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka kroimy w drobną kostkę, marynujemy w chili i curry zmieszanymi z odrobiną oleju.
  • 2. Cebulę i marchew obieramy, kroimy wraz z białą częścią pora w cienkie słupki o długości 3-4 cm.
  • 3. Warzywa smażymy 3-4 minuty na rozgrzanym oleju. Doprawiamy imbirem i chili. Wlewamy bulion, dodajemy skórkę z limonki oraz rozgniecioną trawę cytrynową. Gotujemy 15-20 minut, wyciągamy trawę cytrynową.
  • 4. Wlewamy mleczko kokosowe i gotujemy jeszcze 2-3 minuty. Kurczaka smażymy na rozgrzanej patelni. Gdy będzie już niemal gotowy, dodajemy pokrojonego w plastry banana i smażymy razem jeszcze 2 minuty.
  • 5. Do szerokiej miski lub talerza wlewamy letnią wodę. Zanurzamy na 2 sekundy papier ryżowy, który układamy następnie na płaskiej powierzchni (najlepiej na desce bambusowej). Układamy garść mixu sałat i zwijamy sajgonki, przecinamy po skosie na pół.
  • 6. Zupę podajemy z kurczakiem oraz sajgonkami z mixem sałat.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy