1.Kurczaka kroimy w drobną kostkę, marynujemy w chili i curry zmieszanymi z odrobiną oleju.
2.Cebulę i marchew obieramy, kroimy wraz z białą częścią pora w cienkie słupki o długości 3-4 cm.
3.Warzywa smażymy 3-4 minuty na rozgrzanym oleju. Doprawiamy imbirem i chili. Wlewamy bulion, dodajemy skórkę z limonki oraz rozgniecioną trawę cytrynową. Gotujemy 15-20 minut, wyciągamy trawę cytrynową.
4.Wlewamy mleczko kokosowe i gotujemy jeszcze 2-3 minuty. Kurczaka smażymy na rozgrzanej patelni. Gdy będzie już niemal gotowy, dodajemy pokrojonego w plastry banana i smażymy razem jeszcze 2 minuty.
5.Do szerokiej miski lub talerza wlewamy letnią wodę. Zanurzamy na 2 sekundy papier ryżowy, który układamy następnie na płaskiej powierzchni (najlepiej na desce bambusowej). Układamy garść mixu sałat i zwijamy sajgonki, przecinamy po skosie na pół.
6.Zupę podajemy z kurczakiem oraz sajgonkami z mixem sałat.
Komentarze