Zupa chińska

0 (0 ocen)

  • 30 min

...

  • 30 min

Składniki:


  • 2 filety z kurczaka
    20 g grzybków
    1 średnia kapusta pekińska
    2 marchewki
    2 ząbki czosnku
    2 łyżeczki kminu rzymskiego
    1/2 łyżeczki kurkumy
    1 łyżeczka curry
    kilka ziarenek pieprzu czarnego
    łyżeczka startego imbiru (może być w proszku)
    kilka ziarenek kolendry
    1/3 łyżeczki cynamonu
    1 goździk
    1 łyżka sosu sojowego (jasnego)
    mała puszka pędów bambusa
    1 łyżka posiekanej natki pietruszki (opcjonalnie)
    opakowanie makaronu ryżowego 5 mm
    sól ,pieprz do smaku

Zupa chińska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filet z kurczaka pokroić w paseczki ,włożyć do wody wraz z grzybkami mun i pokrojoną w słupki marchewką. Dodać czosnek ,sól ,łyżkę sosu sojowego. W moździerzu rozdrobnić kmin rzymski ,pieprz czarny ziarnisty ,wrzucić do zupy. Dodać odrobinę kurkumy i curry . Gotować 10 min. W tym czasie poszatkować kapustę pekińską. Z zupy wyciągnąć grzybki i pokroić w paseczki. Ponownie wrzucić do zupy wraz z kapustą pekińską i osączonymi pędami bambusa. Gotować do miękkości kapusty ,ok. 5 min. Doprawić do smaku startym imbirem ,cynamonem i rozbitą w moździerzu kolendrą i goździkiem. Opcjonalnie można dosypać łyżkę posiekanej natki pietruszki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z makaronem ryżowym ,szerokim (5 mm).

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy