Jestem amatorką nietypowych kompozycji smakowych. Nie boję się eksperymentów w kuchni - uważam je wręcz za świetną zabawę. W przypadku tego dania radość sprawia nie tylko jego szybkie i łatwe przygotowanie, ale i... konsumpcja. :)
Filet z kurczaka z bananami i kokosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gotujemy ryż, według instrukcji na opakowaniu, na sposób al dente.
2.Mięso płuczemy, kroimy wedle uznania: w paski lub w kosteczkę.
3.Mleko mieszamy z cukrem wanilinowym i wlewamy na dno naczynia żaroodpornego. Wsypujemy lekko twardawy jeszcze ryż. Na wierzchu układamy kawałki mięsa.
4.Wstawiamy do piekarnika (jeśli korzystamy z naczynia o niskiej odporności na różnice temperaturowe - nie nagrzewamy go wcześniej). Pieczemy do momentu aż kurczak nabierze białego koloru.
5.W międzyczasie rozdrabniamy banany - najlepiej przy użyciu blendera lub malaksera - mieszamy z wiórkami kokosowymi, posiekanymi orzechami oraz przyprawami (w ilości zależnej od upodobania). Tak powstałą "pierzynkę" umieszczamy na wierzchu naszej zapiekanki i pieczemy jeszcze przez chwilkę do momentu lekkiego zarumienienia.
Komentarze