Filet z kurczaka z bananami i kokosem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Jestem amatorką nietypowych kompozycji smakowych. Nie boję się eksperymentów w kuchni - uważam je wręcz za świetną zabawę. W przypadku tego dania radość sprawia nie tylko jego szybkie i łatwe przygotowanie, ale i... konsumpcja. :)

  • 30 min

Składniki:

  • (dla 2 osób)

    1/2 filetu z piersi kurczaka - ok. 300 - 400g,
    2 saszetki brązowego ryżu - 2x100g,
    2-3 dojrzałe banany,
    1 szkl. wiórek kokosowych,
    1/2 szkl. rozdrobnionych orzechów (np. ziemnych),
    3/4 - 1 szkl. mleka,
    cynamon,
    kurkuma,
    kardamon,
    1/2 opak.cukru wanilinowego

Filet z kurczaka z bananami i kokosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gotujemy ryż, według instrukcji na opakowaniu, na sposób al dente.
  • 2. Mięso płuczemy, kroimy wedle uznania: w paski lub w kosteczkę.
  • 3. Mleko mieszamy z cukrem wanilinowym i wlewamy na dno naczynia żaroodpornego. Wsypujemy lekko twardawy jeszcze ryż. Na wierzchu układamy kawałki mięsa.
  • 4. Wstawiamy do piekarnika (jeśli korzystamy z naczynia o niskiej odporności na różnice temperaturowe - nie nagrzewamy go wcześniej). Pieczemy do momentu aż kurczak nabierze białego koloru.
  • 5. W międzyczasie rozdrabniamy banany - najlepiej przy użyciu blendera lub malaksera - mieszamy z wiórkami kokosowymi, posiekanymi orzechami oraz przyprawami (w ilości zależnej od upodobania). Tak powstałą "pierzynkę" umieszczamy na wierzchu naszej zapiekanki i pieczemy jeszcze przez chwilkę do momentu lekkiego zarumienienia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy