Ziołowe ziemniaczki pod warzywną pierzynką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Bazylia i oregano oraz cała warzywna obstawa sprawiają, że ziemniaczki są wyjątkowe.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 5 ziemniaków
    15 dag pieczarek
    1 papryka czerwona
    garść kukurydzy konserwowej
    1 cebula
    5 łyżek majonezu
    3 łyżki oleju rzepakowego
    oregano
    bazylia
    sól
    pieprz
    olej /do posmarowania blaszki/

Ziołowe ziemniaczki pod warzywną pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać, umyć i ugotować na półmiękko. Odcedzić, wystudzić, pokroić w ósemki.
  • 2. Ziemniaki oprószyć przyprawami, ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia, wysmarowanej olejem blaszce.
  • 3. Pieczarki umyć, pokroić w plasterki.
  • 4. Cebulę obrać, pokroić w piórka.
  • 5. Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne, następnie pokroić w paseczki.
  • 6. Kukurydzę odsączyć.
  • 7. Wszystkie warzywa wymieszać, ułożyć na ziemniakach.
  • 8. Majonez wymieszać z olejem, doprawić i powstałą masą posmarować ziemniaki po wierzchu.
  • 9. Pieć 30 min w 180 stopniach.

Porady

Zamiast surowej papryki mozna dać marynowaną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy