Ziemniaki z karmelizowaną marchewką

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Świetny dodatek do dania głównego.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 1 kg ziemniaków gotujących się na sypko
    - 2 duże marchewki
    - 2 duże cebule
    - 2-3 łyżki oleju
    - sól i pieprz do smaku

Ziemniaki z karmelizowaną marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać, wypłukać pokroić w ósemki. Gotować w osolonej wodzie do miękkości. Duża patelnię rozgrzać, wlać olej . Cebule obrać, pokroić w ćwierć talarki, wrzucić na patelnię, posolić, zeszklić. Marchewki umyć, obrać a następnie zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dodać do cebuli i smażyć razem na małym ogniu przez około 10minut co jakiś czas mieszając (trzeba pilnować, żeby marchewka się nie przypaliła). Ugotowane ziemniaki odcedzić, odparować, przerzucić na patelnię, wymieszać razem z cebulą i marchewką.

Porady

Najlepiej smakują podane z jajkiem sadzonym oraz surówką.

Komentarze

Podobne przepisy