Ziemniaczane pyzy z nadzeniem mięsnym z dodatkiem ryżu

0 (0 ocen)

  • 50 min

polecam kartacze ziemniaczane z nadzeniem mięsno ryżowym- okraszone w bułc tartej ze słonina i cebulą-smaczne i sycące:)

  • 50 min

Składniki:

  • 1 kg surowych ziemniaków
    1\2 kg ugotowanych ziemniaków
    1jajko
    3-4 łyżki maki ziemniaczanej
    40 dag mięsa wieprzowego
    2-3 łyzki ugotowanego ryżu
    2 ząbki czosnku
    majeranek
    sól
    pieprz świezo zmielony
    bułka tarta , masło
    1/2 cebuli
    natka do dekoracji

Ziemniaczane pyzy z nadzeniem mięsnym z dodatkiem ryżu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1 kg ziemniaków ugotować,wystudzic i przecisnąć przez praskę.
    Resztę ziemniaków zetrzeć i odcisnąć z nadmiaru wody,
    Ziemniaki surowe połaczyć z ugotowanymi , dodac jajko, make ziemniaczana i wyrobic masę.
    Mięso wierzowe zmielic, dodac czosnek przecisniety przez praske, dodac ryż , doprawic do smaku, wyrobic mase.
    Zwilzonym rekoma na porcje ciasta ziemniaczanego nakładac farsz mięsno ryzowy, zlepiać , formujac podłuzne kształty.

    Kartacze gotowac w osolonej wodzie przez około 20- minut , w miedzyczasie podczas gotowania obrócic je delikatnie drewniana łyzką.
    Odcedzic , przelac woda by sie nie sklejały.
    Kartacze okrasić bułka tarta rozgrzana na masle, i słoniną zeszklaona wraz z cebula, udekorowac natka , smacznego:)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy