Ziemniaczane pyzy z nadzeniem mięsnym z dodatkiem ryżu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1 kg ziemniaków ugotować,wystudzic i przecisnąć przez praskę.
Resztę ziemniaków zetrzeć i odcisnąć z nadmiaru wody,
Ziemniaki surowe połaczyć z ugotowanymi , dodac jajko, make ziemniaczana i wyrobic masę.
Mięso wierzowe zmielic, dodac czosnek przecisniety przez praske, dodac ryż , doprawic do smaku, wyrobic mase.
Zwilzonym rekoma na porcje ciasta ziemniaczanego nakładac farsz mięsno ryzowy, zlepiać , formujac podłuzne kształty.
Kartacze gotowac w osolonej wodzie przez około 20- minut , w miedzyczasie podczas gotowania obrócic je delikatnie drewniana łyzką.
Odcedzic , przelac woda by sie nie sklejały.
Kartacze okrasić bułka tarta rozgrzana na masle, i słoniną zeszklaona wraz z cebula, udekorowac natka , smacznego:)
Komentarze