Ziemniaczane placuszki z cukinią

0 (0 ocen)

  • 40 min

Świetne lekkie placuszki z dodatkiem cukinii ,dodane zioła urozmaicają ich smak

  • 40 min

Składniki:

  • * 1 cukinia młoda
    * 500 g ziemniaków
    * 1 cebula
    * 2 jajka
    * 1 łyżka mąki pszennej
    * 1łyżka mąki ziemniaczanej
    * 1 łyżeczka czubrycy czerwonej
    * szczypta przyprawy do ziemniaków Prymat
    * sól do smaku
    * pieprz czarny do smaku

Ziemniaczane placuszki z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mieszamy składniki 1. Ziemniaki obieramy ,myjemy ,cebulę obrać .Wszystko zetrzeć na tarce o malutkich oczkach (u mnie przez maszynkę ze specjalną wkładką do jarzyn.) Cukinię myjemy nie obieramy ze skórki trzemy na tarce o dużych okach ,solimy ,zostawiamy na 20 min aż puści sok,następnie wyciskamy,dodajemy do startych ziemniaków wbijamy jajka,przyprawiamy ziołami oraz dosypujemy mąki i mieszamy łyżką.
  • Smażymy placuszki 2. Smażymy na rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości oleju z obu stron aż będą upieczone.

Porady

Cukinię należy dobrze wycisnąć z soku inaczej placki mogą się rozlatywać przy smażeniu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy