Zielone risotto

0 (0 ocen)

  • 60 min

Rozkosz dla podniebienia i ukojenie dla oczu ;)

  • 60 min

Składniki:

  • 150g ryżu arborio
    ½ litra wywaru warzywny
    ¼ szklanki białego wina
    ½ cukinii
    ½ czerwonej cebuli
    ½ bulwy kopru włoskiego
    100g zielonej fasolki szparagowej
    1 garść szpinaku
    4 gałązki tymianku
    1 szczypta płatków chilli
    1 łyżeczka masła
    Odrobina parmezanu do posypania
    oliwa z oliwek
    sól, pieprz

Zielone risotto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Koper włoski i cebule pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na oliwie. Dodać ryż, tymianek, chilli, posolić, pieprzyć i smażyć aż wszystkie ziarenka ryżu pokryją się oliwą z oliwek. Dodać połówki plasterków cukinii i pokrojoną fasolkę szparagową. Zalać winem. Mieszać i gotować przez kilka minut. Dolać chochle wywaru warzywnego. Dolewać wywar stopniowo, mieszać, aż ryż będzie już gotowy. Dodać posiekany szpinak i łyżeczkę masła. Gotować jeszcze przez 2 min. Podawać posypane odrobiną parmezanu.

Komentarze

Podobne przepisy