Zielone kotlety brokułowe

0 (0 ocen)

  • 30 min

Gdy zostaną nam ziemniaki z obiadu możemy przygotować takie kolorowe kotlety.

  • 30 min

Składniki:

  • 250 g ugotowanych ziemniaków
    150 g różyczek brokułu
    1 jajko
    3 łyżki kaszy manny
    sól,pieprz
    bułka tarta do obtoczenia
    olej do smażenia

Zielone kotlety brokułowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zielone kotlety-przygotowanie 1. Brokuł gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, osączamy i rozgniatamy widelcem lub przeciskamy przez praskę, studzimy.
    Ugotowane rozgniecione ziemniaki wkładamy do miski, dodajemy ostudzonego brokuła, jajko,kaszę mannę, przyprawiamy do smaku.
    Wyrabiamy na jednolitą masę.
  • Zielone kotlety-panierowanie 2. Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoto na rozgrzanym oleju.
    Po usmażeniu osączamy na papierowym ręczniku i podajemy.

Porady

Porcja na 9-10 kotletów. Podawać z ostrym sosem np. czosnkowym, smakują także z keczupem.

Komentarze

Podobne przepisy