Zielone curry z kurczakiem

0 (0 ocen)

Pyszne i aromatyczne danie kuchni azjatyckiej.

Składniki:

  • - słoiczek sosu curry zielone
    - pojedyncza pierś z kurczaka
    - pół papryczki ostrej
    - szalotka
    - sól do smaku
    - mięta otarta suszona
    - 3/4 szklanki ryżu
    - łyżka octu jabłkowego
    - 2 łyżki oleju rzepakowego

Zielone curry z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Gotowy mieszamy z octem wymieszanym z wodą w stosunku 1:1. Umyte mięso kroimy w mniejsze kawałki. Szalotkę kroimy w kostkę, a papryczkę w plasterki po czym podsmażamy przez minutę na rozgrzanym oleju (kilka krążków papryki zostawiamy do dekoracji). Dodajemy mięso i smażymy do czasu, aż zrobi się miękkie i przestanie być surowe. Solimy mięso i dodajemy sos oraz łyżeczkę mięty. Gotujemy przez parę minut. Gdy sos się zagotuje, nakładamy na talerze ryż i polewamy sosem. Teraz wystarczy posypać krążkami papryki i zajadać ze smakiem ;)

Komentarze

Podobne przepisy