Żeberka pieczone w coli

0 (0 ocen)

  • 13 godz. 20 min

W tej wersji żeberka są wyjątkowo soczyste.

  • 13 godz. 20 min

Składniki:

  • 1,5 kg żeberek wieprzowych
    500 ml coca~coli
    4 ząbki czosnku
    3 łyżki oleju rzepakowego
    3 łyżki sosu sojowego
    1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
    1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
    sól

Żeberka pieczone w coli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso kroimy na kawałki, nacieramy solą.

    Czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z olejem, sosem sojowym, słodką papryką i ostrą. Marynatą zalewamy mięso, obtaczamy tak, by całe było nią pokryte. Wstawiamy do lodówki na całą noc.

    Następnego dnia mięso wyjmujemy z marynaty i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron.

    Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy colą i wstawiamy do rozgrzanego do 180°C piekarnika, zapiekamy 90 min pod przykryciem, następnie 30 min bez przykrycia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy