Wyszło nad podziw dobre, nasze maleństwo zjadło od razu trzy kawałki. Domowe słodycze są zdrowsze niż sklepowe, to ciasto zawiera wiele wartościowych bakalii i olej rzepakowy.
1 godz. 30 min
Składniki:
3 jajka
230 g mąki
180 g cukru
100 ml oleju rzepakowego
szczypta soli
3 jabłka
garść rodzynek, suszonej żurawiny i jagód goji
3 łyżeczki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Zdrowe ciasto z jabłkami i goją - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ubić z cukrem i solą. Ubijając powoli dolewać olej. Mąkę, kakao, sodę i proszek wymieszać.
2. Jabłka obrać, pokroić w kostkę i obtoczyć w łyżce mącznej mieszanki. Bakalie zalać wrzątkiem na minutę i odcedzić. Dodać do jabłek. Resztę suchych składników dokładnie wymieszać rózgą. Dodać jabłka, wymieszać i przelać do keksówki o długości 30 cm. Piec godzinę w 170*C
Komentarze