Do nadzienia tych zawijańców można dać wszystko co ma się pod ręką:)
45 min
Składniki:
1 ½ szkl. mąki
3 dag. drożdży
3 łyżki oleju
1/3 szkl. ciepłej wody
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka przyprawy do pizzy
Nadzienie:
2 parówki lub kila plastrów innej wędliny
½ papryki
1 ząbek czosnku
kilka suszonych pomidorów
1 słoiczek pasty z suszonych pomorów lub jakiegoś sosu pomidorowego
Ostra papryka
10 dag. sera
Zawijańce drożdżowe z kiełbaską - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z mąki, rozkruszonych drożdży, oleju, wody, soli, pieprzu i przyprawy do pizzy zagnieść ciasto. Odstawić . W tym czasie parówki lub inną wędlinę drobno pokroić.
2.Podsmażyć na oleju z drobno posiekanym czosnkiem, pokrojoną w kostkę papryką i suszonymi pomidorami. Pastę pomidorową wymieszać z ostrą papryką. Ciasto drożdżowe rozwałkować i posmarować pastą pomidorową.
3.Na to nałożyć przesmażoną wędlinę i zwinąć w rulonik.
4.Pokroić na plastry ok. 1 cm i układać na blaszce. Posypać startym serem . Zapiekać w nagrzanym do temp. 180 stopni piekarniku ok. 20 minut.
Komentarze