Zawijańce z boczkiem, kiełbaską i serem

4.5 (146 ocen)

Szybki i smaczny obiad to jest przepis na sukces! Zawijańce można wykonać ze schabu, kurczaka lub z karczku. Zachęcam do wypróbowania!

Składniki:

  • 70 dag schabu
    15 dag boczku
    1/2 pętka kiełbasy grubej
    1,5 cebuli
    8 plasterków sera żółtego
    8 plasterków sera wędzonego
    kilka gałązek zielonej pietruszki
    musztarda
    sól, pieprz,
    tłuszcz do smażenia

    Panierka: jajko, maka, tarta bułka
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Zawijańce z boczkiem, kiełbaską i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Oczyszczone i pokrojone mięso 1. Mięso oczyścić, pokroić na plastry grubości 1cm.
  • Pokrojona cebula, boczek, kiełbaska i ser 2. Cebulę, boczek i kiełbaskę pokroić w drobną kosteczkę. Pietruszkę zielona posiekać, a ser żółty pokroić na plasterki.
  • Rozklepane mięso 3. Schab cienko rozklepać za pomocą tłuczka do mięsa, posmarować musztarda i posypać mielonym pieprzem i solą.
  • Nadzienie do schabu 4. Rozklepane mięso posypać pokrojoną kiełbaską, boczkiem, cebulką oraz ułożyć po plasterku sera żółtego i wędzonego, posypać zieloną pietruszką.
  • Spięte mięso za pomoca wykałaczek 5. Zwinąć i spiąć za pomocą wykałaczek.
  • Zawijańce w panierce 6. Zawijańce opanierować w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej.
  • Smażenie zawijańców 7. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu.

Porady

Mięso najlepiej rozklepywać przez woreczek foliowy, zapobiegnie to rozrywaniu się mięsa Wykonując panierkę, do roztrzepanego jajka można dodać 2 łyżki mleka. Podane składniki wystarczają na przygotowanie 8 zawijańców.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować