Zapiekany filet z warzywami

0 (0 ocen)

Doskonały pomysł na szybki i lekki posiłek.

Składniki:

  • Składniki: (dla 2 osób)
    ● 2 filety z kurczaka,
    ● 4 ziemniaki,
    ● 4 pieczarki,
    ● ½ marchewki,
    ● 1 brokuł,
    ● 4 ząbki czosnku (2 do natarcia mięsa),
    ● ½ puszki kukurydzy konserwowej,
    ● 15 dag parmezanu lub żółtego sera,
    ● sól, carry, ostra papryka,
    ● oliwa z oliwek,
    ● posiekana natka pietruszki do posypania,
    ● przyprawa do ziemniaków,

Zapiekany filet z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zapiekany filet z warzywami 1. Filety nacieramy zgniecionym przez praskę czosnkiem, posypujemy ostrą papryką, carry i solą, odstawiamy do lodówki. Ziemniaki kroimy w plastry i podgotowujemy w lekko osolonej wodzie( ok. 5 min). Pieczarki kroimy w plastry i podsmażamy na oliwie. Marchew obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Brokuła podgotowujemy w lekko osolonej wodzie (ok.3 min). Fileta podsmażamy na rozgrzanej oliwie z obu stron, następnie podlewamy odrobiną wody( tak aby nie przykryć mięsa i dusimy około 10 min). Na blaszce układamy ziemniaki i posypujemy przyprawą do ziemniaków. Następnie dajemy kukurydzę, marchew, parmezan, mięso, plastry pieczarek i różyczki brokuła. Wszystko posypujemy jeszcze parmezanem, pietruszką i dodajemy resztę zgniecionego czosnku. Możemy podlać wywarem z kurczaka jeśli nam został. Pieczemy ok. 25 min w 180 °C
    smacznego!

Komentarze

Podobne przepisy