Zapiekanka z zielonym makaronem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Makaron ze szpinakiem stanowi ciekawą alternatywę dla zwykłego makaronu, może zaciekawić zwłaszcza dzieci. :)

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • opakowanie makaronu ze szpinakiem,
    300 g łopatki wieprzowej,
    puszka kukurydzy,
    3 marchewki,
    3 pomidory,
    pół czerwonej papryki,
    pół szklanki wody,
    3 łyżki przecieru pomidorowego
    ser żółty do posypania (ok. 100g)

Zapiekanka z zielonym makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • makaron 1. Makaron ugotuj w osolonej wodzie, odcedź. Mięso pokrój w kostkę i przesmaż na oleju. Dodaj do niego pokrojone w kostkę marchewki, paprykę i pomidory. Zalej pół szklanki wody i duś 10 minut. Następnie dodaj kukurydzę i przecier pomidorowy. W razie potrzeby dolej jeszcze trochę wody i duś 5 minut.
  • Sos 2. Pół makaronu przełóż do naczynia żaroodpornego, następnie wyłóż sos warzywno-mięsny i zakryj drugą połówką makaronu.
  • Przełożona zapiekanka 3. Piecz w temperaturze 180*C przez 40 minut. Pod koniec pieczenia posyp zapiekankę serem żółtym i poczekaj aż się roztopi.

Porady

Jeśli nie masz zielonego makaronu możesz użyć zwykłego. Możesz dużo zaoszczędzić gdy zapiekankę zrobisz z makaronu, który został Ci z ostatniego obiadu!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy