Zapiekanka z makaronem

4.5 (144 ocen)

Bardzo smakowita zapiekanka.Koniecznie do powtórzenia.

Składniki:

  • Składniki podstawowe zestawu

    200 g sera żółtego wędzonego
    1 jajo
    150 g makaronu penne


    Składnik podstawowy dodatkowy


    500 g boczku wędzonego parzonego chudego


    Składniki robocze


    zielony koperek
    woda do gotowania makaronu
    pieprz
    sól

    Do dekoracji


    1 pomidor koktajlowy
    1 czarna oliwka
    listki mięty
    2 łodyżki mięty
    2 plasterki jajka na twardo
    kawałeczek marchewki
    2 małe kawałki papryki żółtej


Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki Ser

Zapiekanka z makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotować makaron al dente wg przepisu na opakowaniu.Z boczku odkroić 6 cienkich plasterków a resztę zmielić w maszynce na średnich oczkach.Do zmielonej masy dodać jajo,zielony koperek,doprawić solą i pieprzem.Ser wędzony zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wymieszać z wystudzonym makaronem.
  • 2. Formę keksową o wymiarach 26x12 -wymiary mierzone u góry formy-lekko wysmarować olejem i wyłożyć plasterkami boczku tak,aby zakrywały dno i boki.Połowę przygotowanej masy boczkowej wyłożyć na spód,lekko docisnąć.Na masę wyłożyć makaron wymieszany z serem i ponownie ułożyć drugą połowę masy boczkowej.Wyrównać,lekko docisnąć,na wierzch położyć folię aluminiową matową stroną na zewnątrz.
  • 3. Piekarnik nagrzać 180 C z termoobiegiem.Każdy piekarnik piecze inaczej więc trzeba dostosować samemu temperaturę.Wstawić formę i piec około 30 minut,po czym zdjąć folię aluminiową i piec jeszcze około 10 minut aby wierzch ładnie się przyrumienił.
  • 4. Zapiekankę wyłożyć z formy.Na wierzch ułożyć listki mięty,z plasterków jajek foremką wyciąć kwiatki i położyć na listkach.W pomidorku koktajlowym od strony szypułki wyciąć niewielkie wgłębienie aby zmieściła się tam oliwka-będzie to główka.Oliwkę uciąć o 1/3 długości i połączyć wykałaczką z pomidorkiem.Z kawałeczka marchewki zrobić dzióbek a z żółtej papryki oczka,które też przymocować wykałaczką.Pod oliwkę włożyć dwa listki mięty-będą to skrzydełka.Z łodyżek mięty zrobić nóżki,które należy włożyć pod pomidorka koktajlowego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Ser żółty Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować