Zapiekanka ryżowa z prażonymi jabłkami

0 (0 ocen)

  • 50 min

Dla najmłodszych i nie tylko :)

  • 50 min

Składniki:

  • 25 dag ryżu
    1/2 l mleka
    2 łyżki cukru
    cynamon

    80 dag jabłek

Zapiekanka ryżowa z prażonymi jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż wypłukać, dodać mleko, cukier. Gotować na wolnym ogniu aż będzie miękki i wchłonie całe mleko.
  • 2. Gotowy ryż podzielić na dwie części. Wystudzić.
  • 3. Jabłka obrać, 60 dag pokroić w małe kawałki i uprażyć do miękkości na wolnym ogniu.
  • 4. Pozostałe jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wymieszać z uprażonymi. Ściągnąć z ognia.
  • 5. Połowę ryżu wyłożyć do keksówki wyłożonej folią aluminiową. dokładnie rozprowadzić.
  • 6. Na ryż wyłożyć uprażone jabłka - wyrównać.
  • 7. Przykryć drugą częćcią ryżu.
  • 8. Zapiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok 15 min.
  • 9. Zapieczony ryż wyjąć ostrożnie z foremki, ściągnąć folię aluminiową, oprószyć cynamonem.

Porady

Można podawać na ciepło lub na zimno.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy