Zapiekanka rigatoni

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Makaron i farsz boloński to duet idealny i niezawodny.

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1/2 op makaronu rigatoni
    30 dag mięsa mielonego
    1 cebula
    2 łyżki oliwy
    400 ml pomidorów z puszki
    oregano
    bazylia
    czosnek
    10 dag parmezanu
    10 dag żółtego sera

Zapiekanka rigatoni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gotujemy makaron w osolonym wrzątku al dente. Odcedzamy. Posypujemy parmezanem. Studzimy.
  • 2. Podsmażamy cebulę na oliwie, dodajemy mięso i smażymy kilka minut.
  • 3. Zalewamy pomidorami. Doprawiamy solą, pieprzem, ziołami oraz czosnkiem. Gotujemy kilka minut na małym ogniu.
  • 4. Tortownicę o średnicy 16 cm smarujemy masłem. Układamy makaron pionowo jeden obok drugiego.
  • 5. Zalewamy wszystko sosem, tak aby sos wpłynął do środka makaronu. Posypujemy wszystko startym żółtym serem i zapiekamy ok 25 min w 180 st. Dekorujemy ziołami. Smacznego!

Komentarze

Podobne przepisy