Makaron i farsz boloński to duet idealny i niezawodny.
45 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
1/2 op makaronu rigatoni
30 dag mięsa mielonego
1 cebula
2 łyżki oliwy
400 ml pomidorów z puszki
oregano
bazylia
czosnek
10 dag parmezanu
10 dag żółtego sera
Zapiekanka rigatoni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gotujemy makaron w osolonym wrzątku al dente. Odcedzamy. Posypujemy parmezanem. Studzimy.
2.Podsmażamy cebulę na oliwie, dodajemy mięso i smażymy kilka minut.
3.Zalewamy pomidorami. Doprawiamy solą, pieprzem, ziołami oraz czosnkiem. Gotujemy kilka minut na małym ogniu.
4.Tortownicę o średnicy 16 cm smarujemy masłem. Układamy makaron pionowo jeden obok drugiego.
5.Zalewamy wszystko sosem, tak aby sos wpłynął do środka makaronu. Posypujemy wszystko startym żółtym serem i zapiekamy ok 25 min w 180 st. Dekorujemy ziołami. Smacznego!
Komentarze