Zapiekanka nawinie

0 (0 ocen)

  • 30 min

Nie masz pomysłu co zrobić z niewykorzystanymi składnikami? Zbierz co się nawinie i eksperymentuj.

  • 30 min

Składniki:

  • 200 g mrożonych frytek karbowanych
    300 g gotowanego zmielonego mięsa mielonego
    100 g boczku wędzonego
    200 g sera żółtego
    450 g warzyw na patelnie
    200 ml śmietany 18%
    3 jaja
    majeranek
    pieprz, sól

Zapiekanka nawinie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Frytki rozmrozić. Gotowane mięso mielone doprawić do smaku. Boczek pokroić w plasterki podsmażyć na patelni. Ser zetrzeć na dużych oczkach. Warzywa na patelnię przygotować wg. przepisu na opakowaniu.
  • 2. Przygotowanie zalewy: śmietanę zmiksować z jajami, przyprawić solą, pieprzem i majerankiem.
  • Zapiekanka nawinie 3. W naczyniu żaroodpornym układać kolejno: frytki, mięso, trochę startego sera, warzywa na patelnie, resztę żółtego sera. Całość zalać przygotowaną zalewą.
  • Zapiekanka nawinie 4. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Zapiekać około 30 minut.

Porady

Zamiast gotowanego mięsa mielonego można użyć podsmażonej kiełbasy, pokrojonej w plasterki, większej ilości boczku lub dowolnego mięsa z pozostałości po obiedzie, które warto zemleć.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy