Zapiekanka makaronowa

0 (0 ocen)

lekka, pyszna zapiekanka:)

Składniki:

  • 1 opakowanie makaronu spaghetti
    1 łyżeczka soli
    1 łyżka mąki
    1 łyżka masła
    1 szkl. mleka
    2 cebule
    5 łyżek ketchupu lub sosu słodko-kwaśnego
    4 łyżki oleju
    1 łyżka oregano
    250 g wędliny
    200 g żółtego sera

Zapiekanka makaronowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spaghetti gotujemy al dente w osolonej wodzie. Z mąki i masła robimy zasmażkę. Powoli wlewamy letnie mleko stale mieszając. Kiedy zacznie gęstniej doprawiamy solą . Zasmażkę mieszamy z makaronem. Wykładamy do szkła żaroodpornego lub innego naczynia, np. tortownicy, na blachę. Wygładzamy wierzch. Smarujemy koncentratem pomidorowym lub sosem słodko-kwaśnym. Skrapiamy połową oleju. Oprószamy gęsto oregano. Układamy pokrojoną i podsmażoną wcześniej wędlinę z cebulą. Posypujemy obficie startym serem. Skrapiamy resztą oleju. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy