Zapiekanka makaronowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotować na półtwardo, odcedzić.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni.
Dodać mięso mielone, przyprawić i na koniec
dodać ketchup – całość przesmażyć i odstawić.
Pieczarki pokroić w plasterki, podsmażyć.
Paprykę pokroić w paski, również podsmażyć.
W naczyniu do zapiekania układać warstwami:
ugotowany makaron
mięso mielone z cebulą
pieczarki
papryka
SOS:
Śmietankę wymieszać z majonezem, dodać wyciśnięte
ząbki czosnku, przyprawić solą i pieprzem, dodać zioła prowansalskie - wymieszać.
Zalać sosem zapiekankę, posypać startym żółtym serem
i posypać delikatnie ziołami prowansalskimi.
Piec ok. 15 - 20 min. w 180 stopniach.
Komentarze