zapiekanka makaronowa

0 (0 ocen)

  • 40 min

u mnie sprawdza sie to danie jako syta kolacja...

  • 40 min

Składniki:

  • 300g makaronu świderki lub rurki
    500g mielonego mięsa wieprzowego
    przyprawy do mięsa: sól, pieprz,
    papryka ostra mielona (1łyżeczka)
    zioła prowansalskie (1 łyżeczka)
    2 cebule
    300g pieczarek
    1 czerwona papryka
    1 żółta papryka
    3 łyżki ketchupu pikantnego
    200g żółtego sera
    SOS:
    250 ml śmietanki 18%
    3 łyżki majonezu
    3-4 ząbki czosnku
    sól, pieprz, 1 łyżeczka ziół prowansalskich

Zapiekanka makaronowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zapiekanka makaronowa 1. Makaron ugotować na półtwardo, odcedzić.
    Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni.
    Dodać mięso mielone, przyprawić i na koniec
    dodać ketchup – całość przesmażyć i odstawić.
    Pieczarki pokroić w plasterki, podsmażyć.
    Paprykę pokroić w paski, również podsmażyć.
    W naczyniu do zapiekania układać warstwami:
    ugotowany makaron
    mięso mielone z cebulą
    pieczarki
    papryka
    SOS:
    Śmietankę wymieszać z majonezem, dodać wyciśnięte
    ząbki czosnku, przyprawić solą i pieprzem, dodać zioła prowansalskie - wymieszać.
    Zalać sosem zapiekankę, posypać startym żółtym serem
    i posypać delikatnie ziołami prowansalskimi.
    Piec ok. 15 - 20 min. w 180 stopniach.

Porady

ja użylam makaronu w kształcie kokardek

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy