Zapiekanka chłopska

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Średni

Aromatyczna i soczysta w środku, a chrupiąca na wierzchu z kleksem śmietany i pietruszką smakuje wyśmienicie:)

  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • - makaron świderki: 200 gramów
    - fasolka szparagowa żołta: 100 gramów
    - cukinia zielona mała: 0.5 sztuki
    - brokuł różyczki: 2 sztuki
    - szynka wiejska z tłuszczykiem (grube plastry): 6 plastrów
    - kiełbasa wiejska podwędzana: 12 plastrów
    - por mały: 0.5 sztuki
    - masło: 1 łyżka
    - mąka: 2 łyżeczki
    - mleko 3,2 %: 0.5 szklanki
    - sól: 1 szczypta
    - pieprz czosnkowy: 1 szczypta
    - gałka muszkatołowa do smaku: 1 szczypta
    - tarty ser zółty: 50 gramów
    - prażona cebulka: 2 łyżki
    - olej: 1 łyżka

Zapiekanka chłopska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zapiekanka chłopska 1. Fasolkę i makaron ugotować al dente, a cukinię i brokuł zblanszować. Szynkę pokroić w kostkę, a por w drobne piórka. Na patelni robimy sos beszamelowy tj. rozgrzać masło, dodać mąkę, a następnie mleko, energicznie mieszać, aby nie powstały kluski;) doprawić solą pieprzem czosnkowym i gałką muszkatową.
  • Zapiekanka chłopska 2. Makaron wymieszać z warzywami i połowę przełożyć do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego, pozostałe składniki podzielić na pół i układać warstwami. Na makaron wykładamy por, sos beszamelowy, posypujemy serem i szynką, a na koniec plasterki kiełbasy.
  • Zapiekanka chłopska 3. Wszystkie warstwy powtarzamy, a wierzch zapiekanki posypujemy prażoną cebulką. Pieczemy w piekarniku ok 30 min w temp. 180 stopni. Podajemy z kleksem kwaśnej gęstej śmietany i natką pietruszki. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy