Zapiekanka à la pizza

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Odwiedziliśmy rodzinę Murowanych, która przygotowała dla nas niecodzienne dania.

Składniki:

  • ● ok. 25 dag makaronu lasagne
    ● 40 dag pieczarek
    ● czerwona i żółta papryka
    ● 40 dag wędliny (szynka lub polędwica)
    ● 1/2 puszki kukurydzy
    ● 2 duże cebule
    ● 20 dag startego żółtego sera
    ● keczup
    ● sól, pieprz
    ● olej
    ● pomidor i ogórek do dekoracji

Zapiekanka à la pizza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy na półtwardo w osolonym wrzątku. Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki i blanszujemy. Cebule kroimy w piórka, szklimy na oleju. Z papryk usuwamy gniazda nasienne, miąższ kroimy w kostkę, smażymy. Wędlinę kroimy w małe kawałki. Kukurydzę osączamy.
  • 2. Warzywa, pieczarki i wędlinę mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • 3. Do naczynia żaroodpornego wkładamy warstwę makaronu, a następnie warstwę farszu. Czynności powtarzamy. Wierzch posypujemy serem. Zapiekamy ok. 20 minut w 180 °C. Dekorujemy keczupem, pomidorem i ogórkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_02-2013

Komentarze

Podobne przepisy