Zapiekane w ziemniaku

0 (0 ocen)

  • 60 min

Typowo męska zakąska ze składnikami dla prawdziwego faceta

  • 60 min

Składniki:

  • 4 duże ziemniaki
    Farsz:
    6 plastrów boczku wędzonego (grubo krajanego)
    1 jajko
    15 dag sera żółtego
    Szczypta szczypiorku do dekoracji
    4 plasterki masła
    4 plastry pomidora

Zapiekane w ziemniaku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Farsz 1. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości w mundurkach, lecz uprzednio należy je umyć i oczyścić. Kiedy będą już miękkie wyjmujemy ze środka miąższ, tak by z ziemniaków poswatały łódeczki. Na spód kładziemy plasterek masła.

    Boczek delikatnie podpiekamy, by wytopić z niego nadmiar tłuszczu. Ser należy zetrzeć na tarce. Jajko, podpieczony boczek i ser mieszamy, i wypełniamy nimi ziemniaki, dodajemy po plastrze pomidora i posypujemy szczypiorkiem i zapiekamy. Temp. 180C

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy