Zapiekane jabłka

0 (0 ocen)

  • Łatwy

W kuchni rosyjskiej taki deser jest bardzo popularny .

  • Łatwy

Składniki:

  • - jabłka-twarde: 3 sztuki
    - miód: 3 łyżeczki
    - płatki migdałowe: 3 łyżki
    - czekoladowe wiórki (może być pokrojona czekolada): 3 łyżki
    - jajka: 3 sztuki
    - cukier: 3 łyżki
    - mąka: 3 łyżki
    - proszek do pieczenia: 0.5 łyżeczki

    - śmietana 12 %: 0.5 szklanki

Zapiekane jabłka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zapiekane jabłka 1. Z jabłek wydrążyć gniazda nasienne,otwory napełnić miodem i płatkami migdałowymi .Jabłka ułożyć w małych żaroodpornych miseczkach ,miseczki wstawić na 5 min do gorącego piekarnika .
    Jajka ubić z cukrem do białości ,delikatnie połączyć z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia ,na koniec dodajemy czekoladę .
    Miseczki wyciągamy z piekarnika ,zalewamy ciastem i pieczemy całość około 20-25min w temp.150-160st
  • Zapiekane jabłka 2. Upieczone i ostudzone(jeszcze letnie) jabłka polewamy śmietaną ,możemy dodatkowo posypać migdałami lub cynamonem ,ja nie przepadam za cynamonem więc jak mogę to z niego rezygnuję .

    Podajemy w miseczkach w których się piekło .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy