Zapiekane bakłażany

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób

Proste, smaczne i szybkie w przygotowaniu danie. Polecam!

  • Dla 6 osób

Składniki:

  • -2 bakłażany
    -10 dag mozzarelli
    -20 dag startego parmezanu
    -puszka pomidorów bez skórki
    -bazylia
    -oliwa z oliwek
    -sól
    -pieprz

Zapiekane bakłażany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakłażany kroimy w plastry grubości 0,5 cm. Oprószamy solą i odstawiamy na 10 minut. Opłukujemy wodą. Powtarzamy z drugą stroną plastrów. Osuszamy. Smażymy na rozgrzanej oliwie. W żaroodpornym naczyniu układamy warstwowo: pomidory z zalewą, przyprawione solą i pieprzem, listki bazylii i mozzarelli oraz bakłażany itd. Ostatnią warstwę powinny stanowić pomidory, które posypujemy startym parmezanem. Naczynie wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 20 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy