Zapiekane bakłażany w pomidorach pod parmezanem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Potrawa ta świetnie smakuje nawet na zimno. Jest w niej mnóstwo smaku, a w domu roznosi się pyszny zapach.

  • 60 min

Składniki:

  • passata pomidorowa 300 ml
    bakłażan podłużny 2 sztuki
    ser parmezan tarty 50 gram
    czosnek 2 ząbki
    bazylia 1 łyżeczka
    oliwa oliwek 5 łyżek
    sól 1 łyżeczka do smaku
    płatki chilli 1 szczypta
    cukier 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sos pomidorowy

Zapiekane bakłażany w pomidorach pod parmezanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakłażany pokroić wzdłuż, posolić i ostawić na bok aby puściły sok. Do naczynia żaroodpornego wlać oliwę z oliwek, passatę pomidorową, zmiażdżony czosnek, płatki chili, cukier i bazylię. Zamieszać. Wytrzeć nadmiar wody z bakłażanów papierowym ręcznikiem i lekko grillować plastry bakłażana na suchej patelni grillowej. Przełożyć do passaty warstwowo. Zapiekać 30 minut w temp. 190 stopni. Potem posypać wierzch parmezanem i jeszcze zapiekać 10 minut, aż ser będzie zrumieniony. Podawać z bagietką posmarowaną ząbkiem czosnku.

Porady

Dobry będzie własny przecier pomidorowy

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakłażan Parmezan

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować