Bardzo dużo małych dzieci jak i dorosłych nie lubi brukselki. Ja zaliczałam się do tego szacownego grona..aż do momentu jak nie spróbowałam tego cuda:) Polecam:)
Zapiekana brukselka z fetową pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Brukselkę myjemy, obieramy z nieładnych liści. Gotujemy na półtwardo w soli i cukrze. Następnie wkładamy do żaroodpornego naczynia. Doprawiamy przyprawami: kminek, gałka, sól, pieprz. Na brukselce kładziemy fetę, którą uprzednio pokroiliśmy w kostkę. Następnie kładziemy kawałki szynki (ja pokroiłam w paski). Na sam koniec posypałam wszystko bułką tartą. Położyłam na zapiekance 3 łyżki masła. Piekłam w 180 stopni, około 20 minut, tak by feta się lekko zbrązowiła. Zapiekanka jest doskonała do kotletów z selera.
Komentarze