Zapiekana brukselka z fetową pierzynką

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Bardzo dużo małych dzieci jak i dorosłych nie lubi brukselki. Ja zaliczałam się do tego szacownego grona..aż do momentu jak nie spróbowałam tego cuda:) Polecam:)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - brukselka: 25 dekagramów
    - feta (cały kawałek do pokruszenia): 1 opakowanie
    - bułka tarta (do pokrycia zapiekanki): 3 łyżki
    - masło: 3 łyżki
    - szynka: 2 plastry
    - przyprawy (pieprz, sól, gałka muszkatołowa, kminek): 2 szczypty
    - sól, cukier (do gotowania brukselki): 2 łyżki

Zapiekana brukselka z fetową pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brukselkę myjemy, obieramy z nieładnych liści. Gotujemy na półtwardo w soli i cukrze. Następnie wkładamy do żaroodpornego naczynia. Doprawiamy przyprawami: kminek, gałka, sól, pieprz. Na brukselce kładziemy fetę, którą uprzednio pokroiliśmy w kostkę. Następnie kładziemy kawałki szynki (ja pokroiłam w paski). Na sam koniec posypałam wszystko bułką tartą. Położyłam na zapiekance 3 łyżki masła. Piekłam w 180 stopni, około 20 minut, tak by feta się lekko zbrązowiła. Zapiekanka jest doskonała do kotletów z selera.

Komentarze

Podobne przepisy