Zapekanka czyli rosyjski sernik cytrynowy z semoliną

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Przepis pochodzi z serwisu Russian Food.

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - biały ser: 400 gramów
    - miekkie masło: 125 gramów
    - cukier: 100 gramów
    - esencja z wanilii: 0.5 łyżeczki
    - sól: 0.5 łyżeczki
    - rozkłócone jajka: 3 sztuki
    - semolina: 2 łyżki
    - sok i skórka z cytryny: 1 sztuka
    - cynamon: 0.5 łyżeczki

Zapekanka czyli rosyjski sernik cytrynowy z semoliną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło ubić z cukrem. Dodać esencję z wanilii, sól i jajka. Dodać ser, wymieszać. Na końcu dodać semolinę, sok i skórkę z cytryny i cynamon. Masę przełożyć do wysmarowanej tortownicy, która można wyłożyć pokruszonymi herbatnikami. Na masę wylać cienką warstwę wody, która zapobiegnie wybrzuszaniu się i ewentualnemu spaleniu. Piec ok. 35 minut. Przed podaniem ostudzić.

Komentarze

Podobne przepisy