Zajączek wielkanocny

0 (0 ocen)

  • 50 min

Pięknie wygląda na wielkanocnym stole.

  • 50 min

Składniki:

  • 75g margaryny
    100g cukru
    175g mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 jajka
    4 łyżki mleka

    Na lukier:
    1 białko
    cukier puder
    brązowy barwnik spożywczy
    kolorowa posypka

Zajączek wielkanocny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać jajka. Utrzeć na jednolitą masę. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i mleko. Ciasto przełożyć do natłuszczonej formy na baranka i piec w 190 stopniach 35 minut. Ostudzić. Wyjąć z formy.
  • 2. Białko ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania tyle cukru puder, by lukier był bardzo gęsty. Zabarwić kilkoma kroplami barwnika. Masę przełożyć do szprycy i wyciskać z niej wzorki imitujące futerko zajączka. Pisankę trzymaną przez zajączka ozdobić posypką, póki lukier nie zastygł.

Komentarze

Podobne przepisy