Zajączek wielkanocny

  • wyświetlono: 247 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Pięknie wygląda na wielkanocnym stole.

zdjęcie
  • 50min

Składniki

75g margaryny
100g cukru
175g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
4 łyżki mleka

Na lukier:
1 białko
cukier puder
brązowy barwnik spożywczy
kolorowa posypka

Sposób przygotowania przepisu:

Zajączek wielkanocny

  • 1. Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać jajka. Utrzeć na jednolitą masę. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i mleko. Ciasto przełożyć do natłuszczonej formy na baranka i piec w 190 stopniach 35 minut. Ostudzić. Wyjąć z formy.
  • 2. Białko ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania tyle cukru puder, by lukier był bardzo gęsty. Zabarwić kilkoma kroplami barwnika. Masę przełożyć do szprycy i wyciskać z niej wzorki imitujące futerko zajączka. Pisankę trzymaną przez zajączka ozdobić posypką, póki lukier nie zastygł.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycielukierzajączek
 

Komentarze

Podobne przepisy

tort

Dodane przez: marysiaz

Tort zajączek

12 kwietnia mój Mąż obchodził urodziny...

Czekoladowy zajączek

Dodane przez: alaaa

Czekoladowy zajączek

Piękna dekoracja stołu wielkanocnego...

sernik

Dodane przez: Babcia Tereska

SERNIK Z MANDARYNKAMI ''ZAJĄCZEK''

Inspiracja do upieczenia sernika...

Kokosowy zajączek

Dodane przez: Justi

KOKOSOWY ZAJĄCZEK

Smaczny i ciekawy wygląd. Świetny...

Wielkanoc

Dodane przez: EWASALNO

Baranek i Zajączek na zielonej łączce.

Słodka ozdoba na stół wielkanocny:)

Wielkanocny

Dodane przez: RedakcjaPP

Wielkanocny

Ten mazurek jest tak smaczny, że...