Z szybkowara klarowny rosól z kury rosołowej

0 (0 ocen)

  • 6 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Aromatyczny, esencjonalny, energetyzujący rosół z kurkumą z szybkowara, rosół jest bardzo szybko gotowy i nie jest mętny......SMACZNEGO!!!

  • 6 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • kura rosołowa 2 kg,
    woda 3,5 litra,
    włoszczyzna 1 pęczek,
    cebula przypalona 1 sztuka,
    kurkuma 1 łyżeczka,
    sól czosnkowa 1 łyżeczka,
    kucharek 2 łyżki,
    liść laurowy 2 sztuki,
    ziele angielskie 5 sztuk,
    pieprz mielony - ile potrzeba,
    makaron 250 gram,
    natka pietruszki 1 pęczek

Z szybkowara klarowny rosól z kury rosołowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Z szybkowara  klarowny rosól z kury rosołowej 1. Świeżą kurę rosołową podzielić na porcje, usunąć kuperek, piórka, dobrze opłukać i włożyć do szybkowara (9 litrów), dodać obraną włoszczyznę, cebulę przypaloną (nie mam gazu tylko indukcję -cebuli połówki przypiekam na suchej patelni obracając kilka razy), wsypać ziele angielskie, liść laurowy, kucharka, sól czosnkową, kurkumę, wlać wodę do oznaczenia na szybkowarze około 3,5 litra.
  • Z szybkowara  klarowny rosól z kury rosołowej 2. Zamknąć szybkowar, po zasyczeniu pary gotować na średnim ogniu z 50 minut, otworzyć szybkowar jak spuści ciśnienie.

    Podawać z makaronem, pieprzem mielonym i posiekaną natką pietruszki.

Komentarze

Podobne przepisy