Wołowe mięsne kulki z cynamonem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Przekąska na rozgrzewkę.

  • 60 min

Składniki:

  • 250 g mielonej wołowiny
    jajko
    pół czerstwej bułki
    100 ml mleka
    1 łyżeczka startego świeżego imbiru
    2 łyżki bułki tartej
    pół łyżeczki cynamonu
    szczypta mielonych goździków
    1 łyżka skórki otartej z cytryny
    sól
    pieprz
    olej

Wołowe mięsne kulki z cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wołowe mięsne kulki z cynamonem 1. Zalałem czerstwą bułkę mlekiem, odstawiłem na 10 minut. Bułkę odcisnąłem, dodałem wraz z imbirem do mięsa, wbiłem jajko, wsypałem bułkę tartą i przyprawy: cynamon, goździki, skórkę cytrynową. Wszystko dokładnie wymieszałem. Odstawiłem mięso na 30 minut do lodówki. Po wyjęciu doprawiłem solą i pieprzem, dokładnie wyrobiłem.

    Uformowałem z masy kulki wielkości orzecha włoskiego. Smażyłem na mocno rozgrzanym oleju. Podałem na wykałaczkach z sosem ( sos może być dowolny).

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy