Włoska bruschetta

0 (0 ocen)

  • 10 min

Włoskie, ale po polsku. Gdy tylko ją przygotowuję przypominają mi się kawiarenki w Wenecji i włoskie zachody słońca! Teraz mam je w domu!

  • 10 min

Składniki:

  • - wiejska bagietka
    - 1/2 awokado
    - pół zielonego ogórka
    - 2 pomidory
    - 1/3 dużej, czerwonej papryki
    - 3 ząbki czosnku
    - kilka liści bazylii
    - sok z połowy limonki
    - objętościowo tyle samo oliwy co soku z limonki
    - sól i pieprz

Włoska bruschetta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • bruschetta 1. Bagietkę rozkrajamy na pół i dzielimy wg. gustu na mniejsze kromki. Warzywa myjemy, awokado, ogóka i pomidory obieramy ze skórki. Z pomidorów usuwamy pestki. Wszystko kroimy na bardzo drobną kosteczkę. Czosnek przeciskamy do warzyw. Dodajemy sok z limonki , oliwę i posiekaną bazylię. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gdy wszystko ładnie się wymiesza, farsz nakładamy na bagietkę i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym (tylko górna grzałka) do 180st.C kładąc blachę bliżej górnej grzałki. Czekamy aż wszystko się zapiecze ok. 10min. Smacznego!

Porady

Taka bruschetta świetnie smakuje z samymi pomidorami, czosnkiem i bazylią - więc jeśli nie mamy wszystkich tych warzyw, kilka pomidorków znajdzie się w każdym domu.

Komentarze

Podobne przepisy