Wisienka w Zebrze

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Zwykłe ciasto a można trochę wzbogacić o owoce

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • • 5 jajek
    • Niepełna szklanka cukru
    • 3 szk. mąki pszennej
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • Niepełna szk. wody gazowanej
    • Niepełna szk. oleju
    • 2 łyżki kakao
    • 1 szk. wiśni z kompotu drylowanych

Wisienka w zebrze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. 1. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy mikserem, dodajemy cukier, następnie stopniowo żółtka
    2. Mąkę ( 2 ½ szk.) mieszamy z proszkiem do pieczenia i na przemian z wodą oraz olejem dodajemy do masy jajecznej ciągle miksujemy
    3. Masę dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao a do drugiej ½ szk. mąki pszennej
  • ciasto 2. 4. Przygotowujemy tortownice 24 cm x 24 cm i nakładamy ciasto łyżką na przemian raz białą masę raz czarną, utykamy wiśnie
    5. Pieczemy w piekarniku 35 minut w 180°C
  • ciasto 3. 6. Ciasto gotowe
    7. Smacznego

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy