Wiosenny obiad - młode ziemniaki z jajkiem sadzonym

0 (0 ocen)

  • 35 min

Nie jest to wyrafinowane i ekskluzywne danie. Nam bardzo ono smakuje ,zawsze z wytęsknieniem czekamy na "świeżynki". Prosto ,lekko i smacznie ,tak jak u babci. Mniam!

  • 35 min

Składniki:

  • 500 g młodych ziemniaków
    1 cebula
    1 łyżka smalcu
    300 g ogórków gruntowych
    3 łyżki śmietany
    ocet do smaku
    sól ,pieprz
    2 jajka
    1 łyżeczka masła

Wiosenny obiad - młode ziemniaki z jajkiem sadzonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki gotujemy do miękkości. Odcedzamy. Cebulę siekamy i szklimy ją na smalcu. Dodajemy do ziemniaków ,dokładnie (lekko) mieszamy.
    Ogórki obieramy ,kroimy w talarki. Szczypior siekamy ,dodajemy do ogórków ,mieszamy ze śmietaną. Do smaku doprawiamy octem ,solą i pieprzem.
    Jajka smażymy na dobrze rozgrzanej patelni (na łyżeczce masła) ,oprószając solą i pieprzem. Żeby żółtko się nie ścięło ,zaraz wbiciu jajka na patelnię ,zmniejszamy płomień. Podajemy z młodymi ziemniaczkami oraz mizerią.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy