Łagodna sałatka dobra do obiadu, idealna na letnie dni.
5 min
Dla 1 osoby
Łatwy
Składniki:
3 liście sałaty
Pół świeżego gruntowego ogórka lub cały kiszony
6 szt pomidorków koktajlowych
Pół papryki czerwonej
Majonez Mosso
Jogurt naturalny
Olej
Przyprawy w proszku (zioła prowansalskie, bazylia, oregano, czosnek, pieprz ziołowy, papryka słodka)
Wiosenno - letnia sałatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie warzywa myjemy i kroimy w kostkę, wkładamy do salaterki, dodajemy pół łyżki stołowej majonezu (dla mnie najlepszy jest mosso ze względu na wyrazisty smak), dodajemy 2 łyżki stołowe jogurtu naturalnego, 1 łyżkę oleju i doprawiamy przyprawami dla smaku. Ja daję każdej przyprawy po szczypcie, ale dla przygotowania sałatki na więcej osób trzeba użyć większej ilości przypraw. Wszystko razem dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na jakieś 10-15 min dla lepszego efektu smakowego.
Porady
Podstawą tej sałatki jest sos, resztę można modyfikować w zależności od preferencji.
Komentarze