Wiosenna tortilla

0 (0 ocen)

  • 60 min

Smacznie i zdrowo.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto na tortille:
    2 szklanki mąki pszennej
    3 łyżki oliwy lub oleju
    1 łyżeczka soli
    około 120 ml ciepłej wody

    Dodatki:
    6 jajek ugotowanych na twardo
    2 pomidory
    1 duży zielony ogórek
    kilka rzodkiewek
    kilka liści zielonej sałaty
    szczypiorek do posypania

    Sos:
    5 łyżek jogurtu naturalnego
    1 łyżka majonezu
    2 łyżki posiekanego szczypiorku
    sól,pieprz

Wiosenna tortilla - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto zagniatamy stopniowo wlewając wodę,ciasto nie może być zbyt rzadkie.Przykrywamy miską i odstawimy na pół godziny.Po tym czasie ciasto dzielimy na części,wałkujemy bardzo cienko i smażymy na gorącej suchej patelni.
  • 2. Liście sałaty myjemy i osuszamy.Pomidory i rzodkiewki kroimy w plasterki.Obrany ogórek w słupki ,a jajka w ćwiartki.Szczypiorek drobno kroimy.
  • 3. Składniki sosu mieszamy,przyprawiamy do smaku sola i pieprzem.
  • 4. Na upieczone placki tortilli nakładamy warzywa i jajka,polewamy sosem i posypujemy szczypiorkiem.

Porady

Z porcji wyszło mi 6 sztuk tortilli.

Komentarze

Podobne przepisy