Wiosenna tarta z warzywami

0 (0 ocen)

  • 50 min

Smaczna na ciepło i na zimno, kolorowa i sycąca

  • 50 min

Składniki:

  • Ciasto:
    250g mąki
    125g masła
    60ml wody
    1 żółtko
    odrobina soli

    Farsz:
    200g szpinaku
    400g pieczarek
    1 czerwona papryka
    1-2 pomidory
    cebula
    starty żółty ser
    śmietana
    szczypiorek

Wiosenna tarta z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto zagniatamy i wkładamy na 30 min do zamrażarki
  • 2. W międzyczasie szykujemy farsz. Użyłam mrożonego szpinaku, który podsmażyłam na 2 łyżkach masła, pod koniec dodałam łyżkę śmietany. Na drugiej patelni podsmażyłam cebulkę, dodałam pieczarki, Po odparowaniu wody dodałam pokrojoną w kostkę paprykę i pomidora.
  • 3. Ciasto rozwałkowałam, wyłożyłam do formy, nakłułam widelcem i piekłam ok 20-25 min w 180 stopniach.
  • 4. Na podpieczony spód nakładamy szpinak, następnie pieczarki połączone z papryką i pomidorem. Na wierzch wylewamy śmietanę wymieszaną z żółtym serem i wkładamy do piekarnika na kolejne 5 min z termoobiegiem. Na koniec posypujemy szczypiorkiem. Idealna z sosem czosnkowym

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy