Wielkanocny zajączek jogurtowy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jest piękną ozdobą wielkanocnego stołu. Ale także bardzo smacznym ciastem:)

Składniki:

  • 2 jajka,
    1/2 szkl. cukru,
    1/3 szkl. mąki pszennej,
    2 budynie waniliowe,
    1/2 szkl. jogurtu naturalnego,
    1 op. cukier z prawdziwą wanilią i nutką kardamonu,
    1/3 łyżeczki proszku do pieczenia.

Wielkanocny zajączek jogurtowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na kogel-mogel. Następnie dodać sproszkowany budyń oraz przesianą mąkę, w między czasie dolewając jogurt. Wsypać proszek do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta, bardzo delikatnie wymieszać.
  • 2. Foremkę w kształcie zająca natłuścić i wysypać bułką tartą.
  • 3. Przelać ciasto. piec ok. 45min w temp. 170-175st. Ostudzić, wyjąć z formy i dowolnie udekorować.

Porady

Ja polukrowałam zająca, dół posmarowałam stopioną czekoladą i obsypałam zielonymi wiórkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KHWS_01-2014

Komentarze

Podobne przepisy