Wielkanoce amoniaczki

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo kruche i super smaczne ciasteczka. Łatwe i proste wykonanie.

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na 50 sztuk:
    ½ kg mąki tortowej + do podsypania
    ½ kostki masła
    ½ kostki smalcu
    4 duże łyżki gęstej śmietany 18%
    ½ opakowania amoniaku
    4 żółtka
    3/4 szklanki cukru
    Papier do pieczenia

Wielkanoce amoniaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: na stolnicę przesiać mąke, dodać pozostałe składniki, posiekać składniki, zagnieść ciasto, owinąć w folię. Włożyć do lodówki na 2 godziny.
    Przenieść ciasto na stolnicę podsypaną dobrze mąką(ciasto jest trochę klejące), rozwałkować na grubość 3-4 mm, foremkami wycinać ciastka, układać na blaszce wyożonej papierem do pieczenia w pewnej odległości(trochę rosną). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut na złoty kolor w temp. 180 stopni.
    Wystudzone dowolnie udekorować(u mnie białym lukrem i marmoladą.

Porady

1. ciasteczka można dowolnie udekorować.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy