Bardzo kruche i super smaczne ciasteczka. Łatwe i proste wykonanie.
50 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na 50 sztuk:
½ kg mąki tortowej + do podsypania
½ kostki masła
½ kostki smalcu
4 duże łyżki gęstej śmietany 18%
½ opakowania amoniaku
4 żółtka
3/4 szklanki cukru
Papier do pieczenia
Wielkanoce amoniaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: na stolnicę przesiać mąke, dodać pozostałe składniki, posiekać składniki, zagnieść ciasto, owinąć w folię. Włożyć do lodówki na 2 godziny.
Przenieść ciasto na stolnicę podsypaną dobrze mąką(ciasto jest trochę klejące), rozwałkować na grubość 3-4 mm, foremkami wycinać ciastka, układać na blaszce wyożonej papierem do pieczenia w pewnej odległości(trochę rosną). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut na złoty kolor w temp. 180 stopni.
Wystudzone dowolnie udekorować(u mnie białym lukrem i marmoladą.
Komentarze