Wiejska zalewajka

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Mocno rozgrzewająca zupa.

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ziemniaki 5 szt.
    Grzyby suszone ½ szklanki
    Żur 1 szklanka
    Śmietana 18% ½ szklanki
    Boczek lub słoninę 5 dag
    Włoszczyzna 1 pęczek
    Posiekany koperek lub pietruszka 1 łyżka
    Cebula biała 1 szt.

Wiejska zalewajka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Włoszczyznę opłukać, pokroić, włożyć do garnka, dodać grzyby i zalać 6 szklankami wody, posolić do smaku i gotowa prze pół godziny. Boczek pokroić, wytopić i zrumienić na niej posiekaną cebulę. Do gotującego się wywaru wrzucić pokrojone ziemniaki i gotować do miękkości. Zaciągnąć śmietaną, wlać żur i przed podaniem okrasić przysmażonym boczkiem i posypać zieleniną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy